Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priopćenje udruge

Eko Kvarner: Energetska strategija RH sasvim je promašena

plomin
Goran Kovačić/PIXSELL
26.08.2013.
u 09:54

Odbijanje Vlade RH da se raspiše savjetodavni referendum građana o realizaciji projekta "Plomin C" sasvim je očekivani događaj, poručuju iz udruge

Nakon što je Vlada odbila raspisati savjetodavni referendum građana o realizaciji projekta \"Plomin C\" Udruga \"Eko Kvarner\" oglasila se priopćenjem.

  - Odbijanje Vlade RH da se raspiše savjetodavni referendum građana ( tim projektom ugrožene su dvije županije) o realizaciji projekta \"Plomin C\" sasvim je očekivani događaj, ali smo usprkos tome zaista zgroženi bizarnom argumentacijom koja se pri tome koristi. Naime, u odgovoru Vlade RH udrugama \"Labin Art Express XXI\" i \"Eko Kvarner\" tvrdi se da bi referendum bilo potrebno raspisati na cijelom području RH i da nije jasno definirano referendumsko pitanje. Smatramo da su navedene teze nemušto izbjegavanje merituma problema kroz zaglupljujuće birokratiziranje, te i dalje smatramo da bi svaka iole odgovorna Vlada RH već odavno sama smatrala potrebitim konzulirati se sa svojim građanima (na području ugroze), ako ne i omogućiti im mogućnost odlučivanja kroz obvezujući referendum.

Smatramo veoma jasnim da su potpisnici Predstavke, svojim potpisom izjave (\"Mi, dolje potpisani stalni i povremeni stanovnici Istarske i Primorsko-goranske županije protivimo se realizaciji predloženog projekta \"Plomin C\" s ugljenom kao energentom.\") ne samo na najjasniji način iskazali svoj stav i svoju potrebu za konzumiranjem prava na odlučivanje o tom spornom projektu, već i da je besmisleno da se građani izvan zone negativnog utjecaja na okoliš i zdravlje (pa i živote) građana, na primjer u Dalmaciji i Slavoniji, tretiraju kao relavantan skup za dobivanje mišljenja (pa i direktno odlučivanje) o toj važnoj odluci. Srećom, sve je jasnije da je realizacija projekta već sada veoma upitna i to prvenstveno zbog izbora nekvalitetne zastarjele tehnologije i nestandardne snage, prvenstveno zbog nekompetentnosti i nelegalnih profita. Istovremeno, naša je udruga iz dva nezavisna izvora došla u posjed dokumenta iz srpnja ove godine iz kojega je jasno vidljivo da postoji jasna namjera da se onemogući daljnji razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u RH, prvenstveno sunca i vjetra.

Naime, osim što se projekt \"Plomin C\" sam po sebi urušava, postaje sve jasnije i da je recentna energetska strategija RH sasvim promašena, jer (kao i što se najavljivalo) nije došlo do predviđenog naglog rasta potrošnje enregije u RH, već do pada. Poveznica tog dokumenta s kontroverznim projektom \"Plomin C\" je očita potreba interesnih lobija da se onemogući sustavna tranzicija Republike Hrvatske prema postfosilnom društvu i decentraliziranim izvorima energije (kao što rade mnoge zemlje EU-a), te da se opravda i umjetno stvori potreba za velikim centraliziranim izvorima energije na fosilna goriva, a to je prvenstveno \"Plomin C\".\" Iz Eko Kvarnera najavljuju kako će skoro objaviti taj dokument.

>> \'Plomin C ide dalje, ponude čekamo do studenoga\'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije